Önskescheman bra för privatlivet
Önskescheman, där de som jobbar har möjlighet att påverka vilka pass de ska jobba, upplevs av de flesta som positivt för privatlivet, visar en ny, omfattande undersökning från danska Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljo.
Publicerad: 2011-11-02
Omkring 600 personer på 14 vårdarbetsplatser som tidigare inte haft önskescheman deltog i studien. 46 procent tyckte att effekten var positiv, 10 procent att den var negativ. 44 procent upplevde ingen skillnad.
Undersökningen visade också att kvaliteten på arbetet överlag inte försämrades av önskescheman. 13 procent ansåg att det hade en positiv effekt, 3 procent att effekten var negativ medan majoriteten, 85 procent, inte upplevde någon skillnad jämfört med fasta scheman.
Dock finns det några risker med självvalda scheman som framkom i undersökningen:
– Det skapas förväntningar hos medarbetarna på att deras önskemål på arbetstider verkligen ska förverkligas, men så sker inte alltid.
– Schemat kan läggas så att individen arbetar mer och längre, vilket kan innebära en belastning.
– Medarbetarna, i undersökningen mest kvinnor, kan få fler uppgifter hemma, eftersom arbetet inte längre är ett hinder – och därmed skydd – för att ta på sig saker.
Önskescheman, även kallat självvald eller prioriterad arbetstid, innebär att de anställda får möjlighet att via ett it-baserat system komma med önskemål på arbetstider. Därefter läggs schemat på ett sätt som även fungerar med tanke på verksamhetens behov av bemanning.
Publicerad: 2011-11-02
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.