Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ont om bevis för att god arbetsmiljö lönar sig

Är en hälsosam arbetsplats med god psykosocial arbetsmiljö lönsam? Tveksamt, enligt en ny forskningsöversikt.

Publicerad: 2012-04-27

I en rapport från IFAU (Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering) konstaterar författarna att det finns begränsade belägg i vetenskapen för ett samband mellan psykosocial arbetsmiljö, anställdas hälsa och produktionsbortfall.

Det sägs ofta att en dålig och riskfylld arbetsmiljö skulle påverka både personalen men också företaget , genom kostnader för sjukfrånvaro, personalomsättning och minskad produktion. En satsning på bättre arbetsmiljö skulle därför betala sig för företaget. Frågan är om det verkligen är så?

Litteraturgenomgången från IFAU visar på ett nja – det finns visserligen studier som antyder ett samband, men forskningen är bristfällig. Studierna är få och de som gjorts har ofta dålig kvalitet.

Det finns vissa belägg för att höga krav och låg kontroll över arbetet har ett samband med minskad produktion för anställda som har ont i rörelseorganen. I övrigt är bevisen begränsade.

– Vi blev förvånade över att kunskapsbristen var så pass stor, säger Malin Lohela Karlsson,, forskare vid Karolinska institutet, en av rapportförfattarna.

Publicerad: 2012-04-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!