Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Ont om hjärtstartare på arbetsplatser

Hjärtstartare kan rädda livet för den som drabbas av hjärtstopp. Men bara 17 procent av Sveriges befolkning har tillgång till en sådan på jobbet.

Publicerad: 2010-06-01

Det framgår av en undersökning, beställd av Bliwa Livförsäkring.

En hjärtstartare är en maskin som känner av hjärtverksamheten hos en människa och som om det är nödvändigt kan leverera en strömstöt mot hjärtat. Därigenom återställs den normala rytmen och hjärtat kan slå igen.

Men tillgången på arbetsplatser och i skolor där folk befinner sig på dagarna är dålig. Enligt undersökningen så säger två av tre, 65 procent, att det inte finns någon och 18 procent är osäkra.

76 procent säger att de skulle använda en hjärtstatare vid ett akut läge om någon plötsligt faller ihop och förlorar medvetandet. Bliwa drar slutsatsen att det skulle göra stor skillnad om vi utrustade våra arbetsplatser med hjärtstartare.

Enligt Bliwa så drabbas varje år 10 000 svenskar av plötsligt hjärtstopp utanför sjukhusen. Av dem överlever bara 300. För varje minut som går ökar risken att dö med 10 procent.

Bolaget har startat kampanjen Rädda livet på din kollega, som är ett samarbete med Hjärt-Lungfonden för att minska dödligheten i plötsligt hjärtstopp. Syftet är att öka kunskapen kring hjärt-lungräddning och öka antalet hjärtstartare på arbetsplatser runt om i landet.

Publicerad: 2010-06-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!