Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Oro för jobbet får sjuka att arbeta ändå

Det är rädsla för uppsägningar, arbetspress och hänsyn till kollegor som får oss att gå till jobbet fast vi är sjuka.

Publicerad: 2013-03-19

Enligt en undersökning bland medlemmar i det danska fackförbundet HK/Privat (som ansluter anställda inom handeln) säger två av tre att de under de senaste två åren gått till jobbet trots sjukdom.

Drygt hälften av dessa, 58 procent, säger att de gjort det för att kollegorna inte skulle få för mycket att göra, 49 procent på grund av pressen i arbetet och 12 procent på grund av att det är rädda att förlora jobbet.

Det är bland annat hårda nedskärningar som gör att många släpar sig till jobbet trots att de egentligen borde vara hemma och kurera sig, menar företrädare för den fackliga organisationen.

– Det går ut över den egna hälsan, men man riskerar också att smitta arbetskamraterna. Därför ska man hålla sig hemma från arbete, när man är sjuk, menar Marianne Vind, från HK/Privat.

Undersökningen är gjord bland nära 1 400 personer.

Publicerad: 2013-03-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!