Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Oseriösa åkeriföretag snedvrider konkurrens

Sveriges Åkeriföretag vill att regeringen inför en ny myndighet för att kontrollera yrkestrafiken. Skälet är de många oseriösa företag som bryter mot lagen, utan att det leder till polisanmälningar eller åtal.

Publicerad: 2011-08-25

Oseriösa företag som begår lagbrott utan påföljder, arbetsrätt och sociala villkor för chaufförer som sätts ur spel, bristande trafiksäkerhet och olyckor – det är den bild som Sveriges Åkeriföretag ger av yrkestrafiken i landet.

– Myndigheterna väljer att se emellan fingrarna till priset av snedvriden konkurrens mellan åkerierna, säger Johan Lindström, vd i Sveriges Åkeriföretag, i ett pressmeddelande.

Enligt Sveriges Åkeriföretag är det i många fall utländska åkerier som bryter mot regelverk och lagstiftning. De saknar ofta tillstånd för yrkesmässig trafik i Sverige. Chaufförer kan tjäna så lite som knappt 6 000 kronor i månaden och måste ofta betala bränsle ur egen ficka.

Åkeribranschen vill nu att näringsdepartementet snabbutreder och inför en ny myndighet som tar över kontrollen av yrkestrafiken.

I Tyskland finns en sådan, BAG, med egna kontrollinspektörer och utredare. I Sverige är frågorna spridda på flera myndigheter: Transportstyrelsen, Trafikverket, Skatteverket, Arbetsmiljöverket m fl.

Publicerad: 2011-08-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!