Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Otillgängligt hos JO och Säpo

Ingen domstol, polismyndighet, museum eller länsstyrelse uppfyller Handisams krav på grundläggande tillgänglighet för personer med funktionsnedsättning. Endast sex myndigheter klarar samtliga 13 kriterier.

Publicerad: 2012-07-23

Det framgår av en ny undersökning där Handisam undersökt tillgänglighetsarbetet hos 275 myndigheter. De sex bästa är:

Diskrimineringsombudsmannen, Göteborgs universitet, Handisam, Post- och telestyrelsen, Statskontoret och Valmyndigheten

Till de sämsta hör bl a Inspektionen för socialförsäkringen, JustitieombudsmannenSäkerhetspolisen, Patentbesvärsrätten, Rymdstyrelsen och Trafikanalys

Det ska enligt en förordning vara möjligt för alla, oavsett funktionsförmåga, att både arbeta på en myndighet och att besöka den. Till exempel ska trappsteg som hindrar rullstolsburna tas bort och att det ska finnas utrustning för att kommunicera med personer som har en hörselskada.

Trots förordningen uppfyller mer än en tredjedel av myndigheterna inte ens hälften av de 13 kriterierna som finns med. Så många som 94 myndigheter har till och med backat i det grundläggande tillgänglighetsarbetet jämfört med föregående år.

Enskilda myndigheter har dock gjort stora framsteg, till exempel Läkemedelsverket, Barnombudsmannen, Transportstyrelsen och Tullverket.

Jämför myndigheterna på:
www.handisam.se/oppnajamforelser

Publicerad: 2012-07-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!