Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Otrevlig mot personalen? Då blir vården sämre

Publicerad: 2016-03-31

Är du fräck och ohövlig mot sjukhuspersonal riskerar du att få sämre behandling. Det framgår av en ny studie.

Många påverkas av hur kunder, patienter, brukare osv, uppför sig i olika arbetssituationer. Det gäller inte minst sjukhusanställda – rådet är därför: Uppför dig ordentligt om du kommer till sjukhuset. Fräckhet leder nämligen till felaktig behandling, visar en undersökning gjord i USA.

I studien, som redovisas av det norska läkarsällskapets tidskrift, deltog 24 behandlingsteam som arbetade med barnintensivvård. De fick vara med i ett försök där de simulerades att ta hand om ett svårt sjukt barn. Det de inte visste att hälften av teamen deltog i ett experiment om fräckhet och ohövlighet.

Tolv av behandlingsgrupperna fick höra neutrala kommentarer om sitt arbete. De andra tolv teamen utsattes för fräcka och ohövliga synpunkter, dock relativt milda sådana. Ett exempel var att någon sade: ”Jag är inte så imponerad över det jag sett på sjukhuset så här långt”.

Allt filmades och slutsatsen är att de grupper som utsattes för provocerande kommentarer hade sämre diagnoser av sjukdomar och presterade sämre när de utförde olika medicinska procedurer. En förklaring är att de undvek att söka hjälp och ta del av annan information.

Fräckhet och ohövlighet är något vi möter i vardagen speciellt i stressade situationer. Det som är spännande med denna studie är att även en liten provokation får negativ effekt i ett akut läge. Det visar hur starkt man bör värna om hövlighet och vänlighet i klinisk verksamhet, säger överläkaren Corinna Maintz, till den norska tidskriften.

Publicerad: 2016-03-31

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!