Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Otydlighet på jobbet ökar sjukfrånvaron

Risken för sjukskrivningen hos kvinnor kan fyrdubblas om arbetsplatsen har en otydlig organisation och det förekommer konflikter.

Publicerad: 2012-12-13

Det framgår av en ny studie vid Sahlgrenska akademin i Göteborg. Höga individuella krav och stort engagemang är också riskfaktorer för ökad sjukfrånvaro – en vecka eller längre, hos kvinnor.

Forskarna har kartlagt 198 kvinnor i åldern 16-64 år, som sökte sig till en vårdcentral för fysiska besvär. Det visade sig att mer än hälften sade att de var stressade på grund av ökad arbetsbelastning. Ungefär lika många stressades på grund av svårigheter att sätta gränser och av höga krav på sig själva.

När kvinnorna följdes upp ett år senare visade det sig att stressen i arbetet lett till att många blivit sjukskrivna.

Kvinnorna som var stressade på grund av otydlig organisation och konflikter på jobbet hade dubbelt så hög risk att vara sjukskriven det följande året. Kände de dessutom höga individuella krav fyrdubblades risken för sjukfrånvaro.

I undersökningen testades ett frågeformulär för att känna igen arbetsrelaterad stress och de som är i farozonen för att drabbas av framtida sjukskrivningar. Instrumentet, kallat Work Stress Questionnaire, kan enligt forskarna användas av vårdcentraler för att tidigt identifiera problem och på sikt minska långtidssjukskrivningar.

Göteborgsstudien har redovisats i tidskriften Disability and Rehabilitation.

Publicerad: 2012-12-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!