Allt om arbetsmiljö logga

Öva på att byta perspektiv

FÖRSTÅELSE Med enkla medel kan vi skapa bättre samarbete och sammanhållning. Det säger forskaren Emma Stenström som skriver om ”bubbelhoppning” som en metod att förstå andra.

Text : Elsa Frizell

Publicerad: 2023-06-22

Emma Stenström, forskare vid handelshögskolan i Stockholm, har skrivit boken Bubbbelhoppa-en metod för att förstå andra. Foto: Sofia Runarsdotter

Vad är bubbelhoppning?
– Det handlar om att se i vilka bubblor och sammanhang man själv befinner sig och sedan försöka möta människor som tänker, tycker och lever annorlunda än du själv, människor som du kanske vanligtvis inte möter. Det handlar om lärande, perspektivtagande och perspektivgivande.

Vad menas med perspektivgivande?
– För att skapa ett utbyte där man lär av varandra måste man hela tiden bjussa på sina egna perspektiv. För att skapa förståelse måste vi dela med oss, våga vara personliga och visa sårbarhet. Sedan behöver vi träna på att förstå varandras perspektiv.

Hur då?
– Prata om era olika perspektiv och försök förstå vad de innebär. Öva på att byta perspektiv. Ta gärna hjälp av en fråga som är en het potatis, till exempel en kontorsflytt. Be om många perspektiv på en fråga och ha gärna ett mindset av ”vad bra att hon tänker i andra banor än jag”.

Hur skulle arbetsplatsen kunna underlätta bubbelhoppning?
– Man behöver hitta platserna och formerna för det. Det skulle kunna vara att skugga varandra en dag eller ha lunchroulette där man en gång i månaden äter lunch med någon man inte känner. Men det kan räcka med fem minuter i början av ett möte där man lyfter frågor som: Hur lyssnar vi på varandra, hur ställer vi frågor och så vidare.

Vad är viktigt att tänka på?
– Leta likheter. Det är enormt lätt att titta efter skillnader, särskilt om det är någon man står rätt långt ifrån, som kanske är på en annan hierarkisk nivå i företaget. Det är så lätt att fastna i att man tillhör olika grupper. När man har hittat likheter kan det bli ett kitt som gör dig tryggare att också se olikheter.

Varför behöver vi bubbelhoppa?
– Ibland är vi jättedåliga på att förstå varandra. Detta kan vara ett sätt att få till ett bättre samarbete med ganska enkla medel. Vi vet att en av de saker som driver engagemang är kollegor och att känna tillhörighet. Då måste man få vara sig själv och ha sina perspektiv. Vi vet också att det är viktigt för vår hälsa och vårt välbefinnande med både nära relationer och relationer med ytliga bekanta.

– Jag är oroad, inte minst på samhällsnivå. Det finns jättemånga undersökningar som visar att människor upplever att sammanhållningen går ned. Jag möter många unga människor som säger att de inte vågar prata om politiska frågor, att det är polariserat. Att bubbelhoppa kan vara ett sätt att motverka detta.

Foto: Sofia Runarsdotter

Publicerad: 2023-06-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!