Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Överbelagda sjukhus gör personalen sjuk

Problemen med arbetsbelastning och överbeläggningar på landets sjukhus finns kvar. Arbetsmiljöverkets granskning visar att 9 av 10 sjukhus hade brister i arbetsmiljön.

Publicerad: 2012-01-18

Arbetsmiljöverket har i flera år ställt krav och hotat med omfattande viten mot en rad av landets akutsjukhus. Trots det så framgår det av Arbetsmiljöverkets inspektioner under 2010 och 2011 att 54 av 60 sjukhus har stora problem med arbetsmiljön.

Bland de brister arbetsmiljöinspektörerna upptäckt är sådant som att lokaler inte är anpassade till vårdbehovet. Patienter läggs i utrymmen som inte är anpassade för vård eller trängs ihop på salarna. Enligt Arbetsmiljöverket är överbeläggningar ett normaltillstånd i sjukvården.

Följden för personalen blir en mycket hög arbetsbelastning och stress, med efterföljande risker för sjukskrivning och besvär. Pressen har fått många att gå ner i arbetstid.

? Det är helt oacceptabelt att de som vårdar sjuka ska behöva offra sin egen hälsa eller minska sin arbetstid för att klara av jobbet, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör vid Arbetsmiljöverket. Arbetssituationen ska självklart vara sådan att man orkar arbeta heltid utan att få besvär.

Arbetsmiljöverket uppmanar nu politikerna som ansvarar för sjukvården att aktivt vidta åtgärder som gör det möjligt för personalen att orka arbeta till pensionsåldern. Vid politiska beslut måste man hänsyn tas till regler som rör både arbetsmiljö och patientsäkerhet.

Publicerad: 2012-01-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!