Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Överbeläggningar ett svek mot personalen

Överbeläggningar på sjukhusen påverkar personalen. Men arbetsmiljön prioriteras inte; ett svek mot personalen, anser Arbetsmiljöverket efter inspektioner vid akutsjukhusen.

Publicerad: 2010-12-22

Nyheter-101222

Arbetsmiljöverket har under hösten gjort drygt 300 inspektioner vid landets cirka 60 akutsjukhus. Kartläggningen visar att överbeläggningarna leder till att vårdpersonalen riskerar sin hälsa. Men för litet hänsyn tas till arbetsmiljön, trots att det finns ett nära samband mellan personalens arbetssituation och patientsäkerheten.

Sjukhusledningarna sviker personalen, konstaterar Arbetsmiljöverket.

På många håll har överbeläggningar blivit ett normaltillstånd. Personalen får slita hårt och är oroliga för att inte hinna med patienterna. Bemanningen är knapp och personalen tvingas hitta på egna lösningar, när vårdplatserna inte räcker till, enligt Håkan Olsson, avdelningschef vid Arbetsmiljöverket.

Det förekommer också brott mot arbetstidslagen: rasterna är få och arbetspassen för långa.

Arbetsgivarna får nu några månader på sig att presentera förslag på åtgärder för att förbättra arbetsmiljön. Därefter gör Arbetsmiljöverket uppföljande inspektioner.

Publicerad: 2010-12-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!