Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Övertid har kommit för att stanna

Var femte tjänsteman arbetade övertid under förra året och var tjugonde anställd jobbade över utan ersättning.

Publicerad: 2013-04-23

Det visar TCO:s nya rapport om övertiden under 2012, som bygger på uppgifter från SCB.

Av rapporten framgår att 17 procent av alla anställda arbetade över förra året, över 4 procent gjorde det utan att få någon ersättning.

Mest övertid jobbar tjänstemännen: 20 procent, mot 15 procent av LO-förbundens medlemmar. Övertidsarbete är också vanligare bland män: 4,3 procent av den totala arbetstiden, mot 3,1 procent bland kvinnor, och i privat än i offentlig sektor.

Småbarnsföräldrar arbetar mindre övertid än övriga anställda. Men de småbarnsföräldrar som arbetar övertid gör det i lika hög grad som andra.

Tjänstemännens högre andel av övertidsarbete är en negativ följd av en ökad självständighet. Allt fler kan bestämma när man ska arbeta, bara uppgifterna blir lösta i tid.

Övertid har blivit en permanent del av arbetstiden, trots att tanken är att den skall tas i anspråk vid tillfälliga arbetsanhopningar, enligt TCO. I fackförbundet Unionens arbetsmiljöbarometer för 2012 säger 81% av arbetsmiljöombuden att övertids/mertidsarbete förekommer som en regelbunden eller planerad del av arbetstiden

TCO varnar för utvecklingen, både för hälsan och sysselsättningen. Övertid måste balanseras med nya regler för att inte hälsan ska bli sämre, menar Eva Nordmark, organisationens ordförande.  Enligt TCO motsvarar övertidsuttaget 117 000 till 150 000 heltidsjobb.

– Det är ett stort problem att det stora övertidsarbetet inte slår ut i fler nyanställningar snabbare, säger hon. Det stora övertidsarbetet är också i längden ohållbart i ett hälsoperspektiv. Stressen är redan för hög i vårt arbetsliv.

Publicerad: 2013-04-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!