Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Övertid ingår i tjänstemäns vardag

Drygt åtta av tio tjänstemän (84 procent) arbetar regelbundet övertid, trots att det bara är något som får tas till vid tillfälliga toppar.

Publicerad: 2010-11-30

Nyheter-101130

Det visar Unionens Arbetsmiljöbarometer – den femte i ordningen – som presenterades idag. Den bygger på frågor till 2 640 av förbundets arbetsmiljöombud.

Enligt undersökningen är det vanligt att arbetstiderna kan medföra hälsorisker. Nästan fyra av tio arbetsmiljöombud (37 procent) säger att det förekommit sjukskrivningar på arbetet det senaste året som är kopplat till arbetstiden.

Trots hälsoriskerna är arbetstiderna inte något som finns med i det systematiska arbetsmiljöarbetet, uppger arbetsmiljöombuden.

Ombuden tycker heller inte att de är delaktiga i arbetsmiljöarbetet på det sätt de har rätt till.

Enkäten visar att det är få som väljer eller möjlighet att ta ut sammanhängande semester. Bara 14 procent av arbetsmiljöombuden säger att samtliga på arbetsplatsen tar ut fyra semesterveckor i sträck. Resten uppger att de anställda inte har möjlighet att ta ut de fyra veckorna, eller väljer att inte ta ut dem.

De viktigaste frågorna för arbetsmiljöombuden på arbetsplatsen är:
•Stress och arbetsbelastning.
•Chefs- och ledarskapsfrågor.
•Kompetensutveckling.

Publicerad: 2010-11-30

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!