Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Övertiden ofta obetald

Nära nio av tio jobbar över och sex av tio är tillgängliga på telefon efter arbetstid.

Publicerad: 2012-11-06

Det framgår av en ny undersökning där bemanningsföretaget Peak låtit fråga ut drygt 1 000 personer. Nära 86 procent jobbar över någon gång under året och mer än var tredje, 39 procent, gör det några timmar varje vecka.

De flesta som arbetar överr gör det bara några få timmar, för två av tre rör det sig om fem timmar eller mindre.

Den främsta förklaringen till att så många jobbar över är plikt. Det svarar nästan hälften. Var femte säger att orsaken är för låg bemanning som ligger bakom. Bara en av tio säger att de gör det för att de vill tjäna mer pengar.

Att så få har pengar som motiv är kanske inte så konstigt. Nästan sex av tio, 57,5 procent, säger att övertiden är helt eller delvis obetald. Mest oavlönad övertid har anställda i hotell- och restaurangbranschen. Minst har personal i transportsektorn.

Mest övertid har anställda i konsultbolag med inriktning på IT och teknik. Där är det nästan samtliga, eller knappt 97 procent, som säger att de arbetar över.

Det är också personal i den branschen som är mest tillgänglig efter arbetstid. Tre av fyra säger att de kan nås på telefon mellan två och åtta timmar efter jobbet. Bland samtliga intervjuade är det nästan sex av tio som är tillgängliga efter arbetsdagens slut.

Publicerad: 2012-11-06

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!