Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Övertiden ökar

Mellan 2009 och 2011 steg övertidsuttaget med hela tio procent, medan sysselsättningen ökade med 3, 1 procent, det visar TCO i en ny rapport.

Publicerad: 2012-04-23

Omvandlat till tjänster skulle övertidsuttaget teoretiskt motsvara 115 000 heltidstjänster. Om man räknar med den obetalda övertiden skulle det motsvara ännu 25 000 tjänster.

Antalet övertidstimmar är därmed på samma nivå som före krisåret 2009. Men för varje konjunkturuppgång tar det längre tid för övertidstimmarna att bli nyanställningar. Vilket tyder på att företagen eftersträvar mer flexibla arbetstider, oavsett konjunkturläge.

– Övertidsarbetet tycks ha blivit ett vardagligt tillstånd i arbetslivet. Den utvecklingen bidrar till att pressen i arbetslivet ökar, säger Eva Nordmark, ordförande i TCO, i ett pressmeddelande.

Den som drar på sig mest övertid är en välutbildad man i en tjänstemannaposition. Han arbetar i en individualiserad arbetsorganisation och har avtalat bort sin övertidsersättning. Han har därför svårt att veta vilka timmar som ska vara avlönade.

Övertidsarbetarens motsats är en LO-ansluten industriarbetare. Om en tillfällig produktionstopp skulle uppstå kommer arbetsgivaren förhandla med den lokala fackklubben vilket reglerar övertiden tydligt.

Att de flesta övertidsarbetande är män beror till stor del på att det är i privat sektor som nästan all övertid utförs. Till trots jobbar påfallande många kvinnor i offentlig sektor övertid.

Eva Nordmark förklarar vidare att för varje konjunkturuppgång tar det allt längre tid innan fler jobb kommer till. Enligt Eva Nordmark speglar detta en utveckling där tjänstemännens arbete är knutet till bestämda arbetsuppgifter och inte arbetstiden. Vilket både kan vara en stimulans, men också leda till ohälsa.

ANDERS LENNARTSSON

Publicerad: 2012-04-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!