Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

På Locum får alla larma

NY LAG Fastighetsbolaget Locum inrättade en visselblåsarfunktion redan 2012. Alla är välkomna att larma, oavsett position. Larmen har varit få och inga allvarliga oegentligheter har kommit fram.– Det är ändå viktigt att personer har någonstans att vända sig med sina misstankar, säger bolagsjurist Charlotte Viksten.

Publicerad: 2021-12-14

Locum har redan kanaler för anonyma visselblåsare, berättar bolagsjurist Charlotte Viksten. Foto: Louise Hertzberg

Locums verksamhet påverkar många människor i region Stockholm. Locum ansvarar för två miljoner kvadratmeter vårdfastigheter åt ägarna Region Stockholm. Utöver de cirka 280 personer som har anställning i bolaget är flera tusen personer knutna till verksamheten via upphandlade entreprenörer och konsulter.

I en sådan stor verksamhet kan det förekomma oegentligheter, inte minst av ekonomisk art.

– Det går inte att vara naiv. Det förekommer sådant i byggbranschen, säger bolagsjurist Charlotte Viksten, bolagsjurist på Locum.

Ett sätt att skydda sig är att erbjuda möjlighet att larma. På företagets externa hemsida finns instruktioner och kontaktuppgifter till en advokatfirma som kan ta emot larm från vem som helst. De anställda kan välja att använda den kanalen, bolagets interna kanal eller region Stockholms centrala visselblåsartjänst.

– Det är olika hur personer är bekväma med att rapportera. Vissa vill gärna prata med någon de har förtroende för, andra vill vara anonyma och rapportera till en extern advokat, säger Charlotte Viksten.

Skydd för större grupp

I den gamla lagen var det endast arbetstagare som erhöll skydd. I den nya lagen är kretsen mycket vidare.

– Vi har hela tiden uppmanat alla som misstänker något att rapportera. Skillnaden nu är att det blir en större grupp som också erhåller skydd enligt lagen.

Sedan funktionen infördes 2012 har det inte kommit mer än fem larm. Charlotte Viksten tror inte att det kommer att bli någon stor ökning nu.

– Kanske blir det några fler på grund av att sekretessen blir starkare nu för dem som larmar. Vi är en offentlig verksamhet och tidigare kunde vi inte garantera att deras namn inte skulle lämnas ut som offentlig handling. De nya reglerna underlättar för den som anmäler misstanken, men även för oss som hanterar det.

Funktionen blir mer fristående

Locum måste göra några mindre förändringar i och med den nya lagen. Tidigare var Charlotte Viksten ansvarig i samarbete med direktören för det område som larmet gällde.

Nu blir funktionen mer fristående genom att Charlotte Viksten samarbetar med en verksamhetsutvecklare istället.

Inför införandet av den nya lagen finns farhågor att larmfunktionen ska missbrukas. Att man ska försöka sätta dit någon på grund av personliga motsättningar och inte agera för verksamhetens bästa.

– Men vi har inte fått in några sådana larm. Det har kommit in ett antal frågor som har haft med ekonomi och fakturor att göra. Inte något fall har gått vidare till polisärenden, men det har varit saker som har varit relevanta att undersöka, säger Charlotte Viksten.

Foto: Louise Hertzberg

Publicerad: 2021-12-14

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!