Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

På topp vid 44

De flesta svenskar anser att man står på toppen av karriären vid 44 års ålder.

Publicerad: 2011-05-09

Vid 44 är du på topp. Sedan går det bara utför. Det är den dystra sanningen om man får tro en ny undersökning från Manpower.

Enligt undersökningen, som bygger på en enkät som knappt 7 000 personer besvarat, anser de flesta att 44 år är den ålder då de flesta anser att man står på toppen av karriären i sin bransch.
Några regionala skillnader i landet finns inte, däremot anser männen att karriärtoppen är vid 45 år, mot kvinnorna som tror att 42 år är den ultimata åldern i yrkeslivet.

Det varierar också mellan branscher. Längst anses man hålla i kunskapsyrken. Inom management, forskning/utveckling samt teknik och naturvetenskap är åldrarna för karrriärtoppen 47 till 49 år. I kundtjänstarbeten, handeln och lager/transport är genomsnittsåldern 39 till 41 år.

Trots att 44 år är karriärkulmen betyder inte detta att folk vill trappa ner redan då, enligt undersökningen. Bland de över 55 år kan åtta av tio tänka sig att byta jobb under de kommande fem åren. Nästan lika många vill eller kan tänka sig att ta på sig mer ansvar i arbetslivet. Men bara knappt en fjärdedel kan tänka sig att gå upp i arbetstid. Drygt sex av tio kan däremot tänka sig att minska sin arbetstid.

Publicerad: 2011-05-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!