Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Påfrestande arbetsmiljö för lastare ska bli bättre

Merparten av flygplanslastarna har ont i ryggen, nästan hälften har ont i händer och knän. Men utrymmet för förbättringar är stort. Det framgår av projektet Skadefria Cargo- och flygplanslastare som presenterades på ett seminarium hos AFA Försäkring.

Publicerad: 2013-03-22

Brukar du sucka över att väskan inte dyker upp nog snabbt på bandet när du flugit? Ägna då en tanke åt dem som lyfter.

Flygplanslastare har en mycket påfrestande arbetsmiljö som ger skador och sjukdomar, konstaterar projektledaren Erik Alphonse, TYA, Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd. Jobbet är otympligt och tungt och sker i trånga utrymmen. Arbetsskadorna är dessutom svåra att få godkända.

– Sju-åtta procent av arbetstiden arbetar lastarna i tokiga arbetsställningar.

Det kan handla om att lyfta tungt med ryggen böjd mer än 60 grader eller med vriden kropp. Arbetsmiljön är farlig med roterande propellrar och fordon som kör omkring. Dessutom är väskorna tyngre än förr.

Hjul på väskorna som underlättar för passagerna har haft motsatt effekt för personalen.

– Bagagevikten skulle behöva begränsas, det har varit på tal att en väska max skulle få väga 23 kilo, säger Erik Alphonse.

Vilka är då hindren för en bättre arbetsmiljö? Erik Alphonse nämner bl a hjälpmedel som saknas, men också attityden hos vissa.

– En del tycker att vacuumlyftar tar för lång tid att använda och då låter man bli. Men det stämmer inte. Sedan kan man få höra att eftersom lyften inte klarar alla väskor är det ingen idé att använda den alls.

Inflytande, ledarskap och feedback skulle också behöva utvecklas. De flesta trivs dock påpekar Erik Alphonse.

– Det är ett kanonjobb om du arbetar på rätt sätt. Nu gäller det att gå från ord till handling och genomföra förbättringsförslagen som kommit fram.

748 anställda på sex flygplatser har svarat på enkäter som en del av satsningen.

Publicerad: 2013-03-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!