Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Pappersjobb pressar lärarna

Publicerad: 2016-05-25

Administration och dokumentation tar allt mer tid från lärarnas undervisning. Det framgår av en ny rapport från Lärarförbundet.

Enligt undersökningen säger 86 procent av lärarna att deras arbetsbelastning är mycket hög och åtta av tio tycker att de inte hinner planera lektionerna som de skulle vilja. Det som framför allt tar tid är, och är ett område där belastningen ökar mest, är uppgifter för att administrera och dokumentera. Även kontakter med elevernas föräldrar är en stor tidstjuv för lärarna.

Enligt en undersökning från OECD går det i Sverige 10, 5 lärare per administrativ personal. Genomsnittet internationellt är 6,3 lärare per administrativ personal. En minskad administrativ börda är det som lärarna i Sverige önskar mest av allt. Lärarförbundet anser att det är oroande att just administrationen ökar, mot bakgrund av flera reformer införts som syftar till att minska den.

Lärarförbundet menar att en effekt av för hög arbetsbelastning är att en anställd väljer gå ner i arbetstid. I Sverige är det färre lärare som arbetar heltid jämfört med övriga länder, 78 procent respektive 82 procent. Arbetsbelastningen är den vanligaste orsaken till deltid bland lärarna i Sverige. Enligt fackets uppskattning är det 5 000 grundskolelärare som arbetar deltid på grund av detta.

Lärarförbundets rapport ”Låt lärare vara lärare” bygger på frågor till 800 grundskolelärare i landet. Det är en uppföljning av en undersökning från 2013. I den enkäten uppgav 90 procent av lärarna att deras arbetsbelastning är hög.

Publicerad: 2016-05-25

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!