Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Pappersjobb tröttar ut läkare

Onödiga arbetsuppgifter ökar risken för stress och utmattning, enligt en ny studie.

Publicerad: 2012-11-29

Undersökningen, som redovisas i Läkartidningen, bygger på enkätfrågor som besvarats av drygt 1 500 läkare.

Resultatet är att risken för utmattning är fem gånger högre för läkarna som ofta hade uppgifter som de uppfattade som onödiga – som man tycker inte behöver utföras, eller oskäliga – sådana man tycker andra borde göra.

Enligt en av forskarna bakom studien, professor Gunnar Aronsson, vid Stockholms universitet, finns det tecken på att läkare får ägna allt mer tid åt administrativa uppgifter och dokumentation. Det är sådant som kan uppfattas ligga utanför den professionella rollens kärna och därmed skapa en stress som värderas annorlunda än den som finns i yrkesrollen.

Han nämner ett exempel från Akademiska sjukhuset i Uppsala, där läkare vid ortopedkliniken under en period kunde behöva ringa 30–50 samtal för att hitta en plats åt en ortopedpatient.

•Nyligen presenterades en annan studie som visar hur lärare påverkas negativt att ökat pappersarbete.

Publicerad: 2012-11-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!