Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Parterna satsar på utbildning av skyddsombud

LO och Svenskt Näringsliv har kommit överens om att satsa 10 miljoner kronor årligen under fem år för att finansiera vidareutbildningen av skyddsombud.

Publicerad: 2010-05-10

I den nytillträdda alliansregeringens första budget hösten 2006 minskades arbetsmiljöresurserna rejält. Arbetslivsinstitutet lades ned, Arbetsmiljöverkets anslag skars ned med en tredjedel och pengarna till vidareutbildning av skyddsombud drogs in helt.

När det statliga bidraget för skyddsombudsutbildningar togs bort tvingades LO att införa kursavgifter för att täcka kostnaderna, men arbetsgivarna var inte särskilt pigga på att betala,
Konsekvensen blev att allt färre skyddsombud fick möjlighet att vidareutbilda sig och hålla ämneskunskaperna uppdaterade. En undersökning som LO lät genomföra för något år sedan visade att fyra av tio skyddsombud inte fått någon utbildning i arbetsmiljö alls det senaste året.
Nu har alltså LO och Svenskt Näringsliv kommit överens om att själva ta kostnaderna för vidareutbildningen av skyddsombud. Organisationerna sätter av 10 miljoner kronor per år 2010-2014. Därmed täcks kursdeltagarnas kostnader för kursavgift, kost, logi och resa. Arbetsgivaren står för den förlorade arbetsförtjänsten.
Utbildningarna ska ge fördjupade kunskaper i arbetsmiljöfrågor, som är av betydelse för den verksamhet där skyddsombudet verkar.
Det handlar i de flesta fall om centrala LO-kurser som genomförs i internatform på LO:s folkhögskola Runö. I några fall rör det sig om kurser i externatform med regional rekrytering på andra platser i landet.

De kurser som är aktuella i år är:

* Vidareutbildning för skyddsombud
* Vidareutbildning för skyddsombud – påbyggnadskurs
* Kurs för regionala skyddsombud
* Kurs för huvudskyddsombud
* Arbetsanpassning och rehabilitering
* Hot och våld i arbetslivet
* Fysiska och psykiska belastningsfaktorer
* Utredningskurs arbetsmiljö (utredningar om arbetsplatsolyckor, arbetsskador och tillbud).

Publicerad: 2010-05-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!