Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Parterna vill att vaccinering ska göras på arbetsplatsen

Covidvaccinering på jobbet. Det kan bli verklighet om arbetsmarknadens parter får gehör för sitt nya förslag. Om människor kan vaccineras utan att behöva ta ledigt kommer fler vilja göra det, menar PTK, Svenskt Näringsliv och LO.

Publicerad: 2021-03-09

Låt företagshälsovården sköta vaccinering mot covid-19, föreslår arbetsmarknadens parter. Foto: Colourbox.

Under våren ska även de som inte tillhör riskgrupper börja vaccineras mot covid-19. Det innebär en stor logistisk utmaning när miljoner människor ska vaccineras vid två tillfällen, konstaterar arbetsmarknadens parter i ett gemensamt uttalande.

Eftersom de flesta arbetar borde vaccineringen göras på eller nära arbetsplatserna. Då skulle anställda slippa ta ledigt från jobbet och åka iväg för att få sin spruta. Samtidigt skulle trängsel inom sjukvården och därmed smittspridning minska, menar de.

En annan fördel är att fack och arbetsgivare är vana att samarbeta, framför allt lokalt, något som skulle gå att dra nytta av i sammanhanget.

Parternas önskemål är att regeringen med hjälp av pandemilagen ser över reglerna för upphandling så att företagshälsovården enkelt ska kunna användas.

Det vore en god idé, tycker Peter Munck af Rosenschöld, vd på branschorganisationen Sveriges Företagshälsor.
– Genom att använda pandemilagen skulle upphandling och genomförande gå smidigare.

Det finns flera vinster med att utgå från arbetsplatsen, anser han.
– Den ordinarie vården skulle avlastas och det blir enklare att hålla verksamheterna i gång. Individen slipper transportera sig till någon extern plats för vaccination. Dessutom finns möjlighet att svara på frågor och möta den oro som kan finnas i samband med vaccinering. 

Parternas arbetsmiljöorganisation Prevent har fått i uppdrag att ta fram information till arbetsplatser inför vaccinering, berättar projektledaren Lisa Markström.
– Vi ska ge arbetsplatserna förutsättningar att förbereda sig och att göra riskbedömningar så att en vaccinering på arbetsplatsen kan genomföras på ett smittsäkert och bra sätt, säger Lisa Markström.

Målgruppen för informationen är chefer och skyddsombud i samverkan. Checklistor och information ska finnas på Prevents hemsida.

Foto: Colourbox.

Publicerad: 2021-03-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!