Passiv rökning kopplas till sämre psykisk hälsa
Passiv rökning ökar risken för friska vuxna att drabbas av psykiska sjukdomar, enligt en ny studie.
Publicerad: 2010-06-10
Tidigare är det känt att passiv rökning har ett samband med olika fysiska besvär. Om det finns någon eventuell koppling till psykisk ohälsa har däremot inte studerats så mycket. Nu kommer den första undersökningen som visar på ett sådant samband.
Forskare vid University College London har gjort en studie bland 5 560 icke-rökare och 2 595 rökare, som inte tidigare haft några psykiska sjukdomar. Alla ingick i en hälsoundersökning som genomfördes i Skottland 1998-2003. För att mäta passiv rökning undersökte forskarna halten av ämnen kotinin i deltagarnas saliv. Kotinin är en markör för exponering av tobaksrök.
Forskarna har sedan följt upp deras psykiska hälsa genom ett frågeformulär och undersökt om det blivit inlagd på någon psykiatrisk klinik under sex år framåt.
Resultatet är att icke-rökare som utsatts för passiv rökning hade högre risk att drabbas av psykisk ohälsa jämfört med de som inte hade något kotinin i saliven. Riskökningen var 49 procent. Risken att tas in på psykiatriskt sjukhus var större bland såväl rökare som de som utsatts för passiv rökning, jämfört med dem som inte rökte och hade låga nivåer av kotinin.
Forskarnas slutsats är att studien visar att det är viktigt att minska utsattheten för passiv rökning inte bara med tanke på den fysiska utan även den psykiska hälsan.
Studien har redovisats i tidskriften Archives of General Psychiatry
Publicerad: 2010-06-10
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.