Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Patientens vilja styr sjukskrivning

Den viktigaste faktorn för att bli sjukskriven är hur patienten bedömer sin egen arbetsförmåga.

Publicerad: 2010-05-03

Det framgår av en avhandling som distriktsläkaren Gunilla Norrmén lagt fram vid Uppsala universitet. Hon har undersökt varför vissa patienter blir sjukskrivna eller inte. Avhandlingen bygger på enkäter till allmänläkare och patienter i Örebro län. Enligt forskningen så är det många faktorer som påverkar om någon ska bli sjukskriven. Den enskilt viktigaste är patientens egen bedömning av hur arbetsförmågan är nedsatt. Det är en bedömning som läkaren oftast delar. Gunilla Norrmén tycker det är rimligt: patienten kan bedöma sin egen begränsning, menar hon.
Faktorer på arbetsplatsen har också betydelse för beslutet om sjukskrivning, familj och fritid har mindre betydelse. Hennes studier visar också att deltidsarbetande läkare sjukskriver i större utsträckning än andra.

Publicerad: 2010-05-03

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!