Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Patienter och anställda kan fara illa på Danderyd

Överbeläggningarna på Danderyds sjukhus är ett hot mot patientsäkerhet och arbetsmiljö. Socialstyrelsen och Arbetsmiljöverket riktar gemensam kritik mot sjukhuset.

Publicerad: 2010-10-13

De båda myndigheterna har genomfört oanmälda inspektioner av Danderyds sjukhus och kräver nu åtgärder mot överbeläggningen.

Arbetsmiljöverket säger i en underrättelse till ledningen att sängar inte ska placeras i för trånga utrymmen. Skriftliga riskbedömningar ska också göras vid överbeläggningar.

Enligt Arbetsmiljöverket innebär de ständigt återkommande överbeläggningarna stora risker för belastningsskador och psykiska påfrestningar. Men de kan också leda till felbehandlingar och hälsofarlig stress.

Enligt Socialstyrelsen verkar överbeläggningarna ha accepterats som ett normaltillstånd. Det innebär att patienter riskerar att drabbas av vårdskador. Överbeläggningar, ovan personal och hög arbetsbelastning kan ha bidragit till att patienterna dött vid Danderyds sjukhus.

Om inte villkoren uppfylls kan det bli aktuellt att sjukhuset måste betala vite. Ledningen har till 18 november på sig att svara på underrättelsen. Arbetsmiljöverket hotar med ett förbud från 21 januari nästa år om sängarna fortfarande står för trångt.

Arbetsmiljöverket genomför just nu en tillsyn av landets samtliga akutsjukhus. 200 besök ska göras under hösten.

Publicerad: 2010-10-13

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!