Pendling och nära till barer påverkar hälsan
HÄLSA Var din arbetsplats ligger kan påverka hur hälsosamt du beter dig. Den som har lång resväg till jobbet kan ha mindre ork kvar till träning och den som jobbar i ett bartätt område dricker oftare på ett riskabelt sätt.
Text : Ann Patmalnieks
Publicerad: 2023-03-03
Människor som arbetar mer än 40 timmar och pendlar över fem timmar per vecka är mer benägna att vara fysiskt inaktiva och att ha sömnproblem, jämfört med dem som pendlar kortare tid.
Det visar en ny studie från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, där forskarna har undersökt betydelsen av var arbetsplatsen ligger geografiskt.
Att långa arbets- och resdagar påverkar är inte så förvånande, säger Jaana Halonen som är projektansvarig forskare.
En annan mer förvånande upptäckt är att det var vanligare att ägna sig åt riskfyllt drickande när arbetsplatsen låg i ett område med hög socioekonomisk status.
– Vi trodde att risken skulle vara högre i områden med låg socioekonomisk status, där tidigare forskning pekat på fler hälsorisker, som att man röker, dricker och är mer inaktiv, säger Jaana Halonen.
Förklaringen skulle kunna vara att det i områden med hög status finns många ställen som serverar alkohol och att det i vissa yrken är vanligare att ta en drink med kollegorna för att fira eller slappna av efter jobbet.
– Här kan kulturella normer spela in, vilka signaler som sänds från ledningsnivå. En arbetsplats kan välja att inte servera alkohol, men det är svårare att påverka beteende efter arbetstid.
Jaana Halonen har tidigare studerat sambandet mellan var hemmet ligger och olika hälsofaktorer.
– Men folk är borta från hemmet en stor del av tiden, vi tillbringar mycket vaken tid på jobbet. Så det var intressant att se vilken betydelse arbetsplatsens geografiska placering hade.
Man kan uppmuntra till aktiv pendling.
- Jaana Halonen
Det finns sådant som en arbetsplats kan göra för att motverka de negativa hälsoeffekterna av pendling, säger Jaana Halonen. Efter covid har det blivit mer tillåtet med distansarbete och det tycker hon är bra.
– Den som har möjlighet att arbeta hemifrån några dagar sparar in restid som kan användas till sömn, träning och att vara med familjen. En del arbetsgivare tillåter också att man får arbeta på tåg och räkna det som arbetstid.
Men alla yrkesgrupper har inte möjlighet att arbeta på distans. Då finns det annat att göra, säger Jaana Halonen.
– Man kan uppmuntra till aktiv pendling, om avstånden inte är för stora. Se till att det finns cykelrum och omklädningsrum, till exempel. Eller om det går ha träningslokaler på själva arbetsplatsen.
Studiens resultat är lite oklara när det gäller vilken roll det spelar om arbetsplatsen ligger nära en träningsanläggning. Men det finns ett visst samband mellan att vara fysiskt aktiv och att arbeta nära en utomhusanläggning, som skidanläggningar eller golfbanor.
Här skulle Jaana Halonen vilja följa upp med en studie som mätte samma persons beteende vid flera tillfällen och där fler träningsformer och anläggningar ingick.
– Många motionerar genom att springa eller promenera. Det ingick inte i den här studien. Vi kan också ha missat en del gym på arbetsplatser och andra ställen.
Mer om studien
Den baseras på information från databasen Swedish Longitudinal Occupational Survey of Health, SLOSH. Forskarna använde data från 13 000 personer och kopplade olika slags hälsorelaterade beteenden till var arbetsplatsen låg.
Jaana Halonen är verksam vid Psykologiska Institutionen, Stockholms universitet, samt vid Häslosäkerhet, Institutet för hälsa och säkerhet, Finland.
Här finns vetenskapliga artiklar:
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.