Personalens julklapp kan dras in i kristid
Julklappar och julbord är den vanligaste förmånen i jobbet. Men alla får inte del av gåvorna.
Publicerad: 2009-12-11
Många blir utan förmåner i jobbet. Men julklappen från arbetsgivaren är fortfarande en av de vanligaste. Olika undersökningar visar att omkring 80 procent av arbetsplatserna brukar dela ut julklappar.
Skatteverket har i år höjt gränsen för årets julgåvor. Klapparna är skattefria om de inte kostar mer än 450 kronor. Det kanske räcker till det som utnämnts till årets julklapp – en spikmatta. Den ska symbolisera hälsa och välbefinnande, en av de starka samhällstrenderna och borde väl därför kunna gillas av arbetsgivaren.
Eller å andra sidan – en spikmatta skulle kanske kunna misstolkas och inte tas så väl emot i dessa ekonomiska tider.
Finanskrisen drabbar julbord och klappar
I många företag blir det dock snålt med julklappar och julbord i år i spåren av finanskrisen.
Sony Ericssons omkring 3 600 anställda i Lund blir utan julbord i år igen – för andra året i rad.
•Krisdrabbade flygbolaget SAS har beslutat att inte ha några julbord medan Swedbank dragit in på julklapparna till sina anställda.
•Företaget Västsvensk tidningsdistribution, som levererar morgontidningar till de flesta västsvenskar, ställer in julborden för 3 000 tidningsbud. Skälet är rädsla för svininfluensan. Buden får heller inga julklappar. I stället ska personalen få gå på cirkus i vår.
•Alla vårdanställda inom Landstinget Kronoberg blir utan julklapp. Det blir heller ingen julfest. Ekonomin sätter stopp. Den indragna julklappen till cirka 5 600 anställda har kostat omkring 300 000 kronor.
Julborden är den främsta orsaken till att december är en så viktig månad för restaurangbranschen. Omsättningen ligger då cirka 15 procent över genomsnittet. Förra året omsatte julborden cirka 2,2 miljarder kronor, enligt Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare (SHR).
En av fyra mår dåligt av julstressen
Enligt den undersökning som Svenska Kyrkan gjort känner sig var fjärde svensk stressad inför julklappsinköpen, och en tredjedel säger att de inte ser fram emot julen alls.
Svenska folket planerar också att köpa mindre julklappar i år. Åtminstone om man får tro en undersökning som Nordea gjort. Enligt den väntas julklappsslanten minska med 500 kronor till 2 700 kronor i genomsnitt per person.
Handelns utredningsinstitut (HUI) har tvärtom kommit fram till att svenskarna spendera mer på julhandeln i år. Men då räknar man med det som säljs i detaljhandeln under hela december.
•Vilken är din bästa/sämsta julklapp du fått från arbetsgivaren?
•Vilken är ditt bästa/sämsta minne från julfesten?
Kommentera gärna här!
Publicerad: 2009-12-11
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.