Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Piggare vid pension

Vid pensionen minskar trötthet och depression. Det gäller både dem som varit sjuka före pensioneringen, men även för de friska.

Publicerad: 2010-11-26

Det visar resultatet av en ny studie från Stressforskningsinstitutet.

Studien omfattar omkring 14 000 personer. Den är gjord i ett franskt el- och gasbolag, men paralleller kan dras till Sverige då mycket påminner om svenska förhållanden, menar forskarna.

I undersökningen mättes olika hälsoaspekter, som trötthet, depressiva symtom m m, vid olika tidpunkter under en 15-årsperiod, före och efter personernas pensionering. Deras genomsnittliga pensionsålder var 55 år.

Studien visar att depression och trötthet, både fysisk och psykisk, minskade vid pensionen.

Minskningen fanns framför allt hos dem som led av kroniska sjukdomar före pensioneringen, men även hos friska.

Det är oroande, med tanke på att kommer tvingas allt längre upp i pensionsåldern, att många verkar bli trötta på arbetet redan vid 55, anser docent Hugo Westerlund, som lett studien.

– Politikerna behöver nog fundera över om det inte behövs fler åtgärder än att höja pensionsåldern för att fler ska kunna arbeta efter 65 års ålder med bibehållen hälsa, säger Hugo Westerlund.

Hans slutsats är att om fler ska kunna arbeta längre än till 65 utan besvär, behöver arbetslivet anpassas utifrån de äldres förutsättningar.

Studien har publicerats i tidskriften, British Medical Journal, BMJ.

Publicerad: 2010-11-26

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!