Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Planer på ett nytt arbetsmiljöcentrum

Publicerad: 2017-03-29

Det är tio år sedan Arbetslivsinstitutet lades ner. Nu planerar regeringen för ett nytt, och avsevärt mindre, nationellt arbetsmiljöcentrum.

Som en av sina första större reformer lade den borgerliga regeringen 2007 ner Arbetslivsinstutet, ett statligt institut för forskning om arbetsmiljö. Nedläggningen innebar att forskningen splittrades och att den samlade arbetsmiljöforskningen minskade i landet.

Många kritiserade nedläggningen och den nuvarande regeringen har förklarat att man på nytt vill skapa ett nationellt center för arbetsmiljön.

– Det saknas en samordnande aktör för kunskap och utvärdering av arbetsmiljöfrågor, vilket finns i de flesta länder, konstaterade regeringens utredare Maria Stanfors på en pressträff på tisdagen.

Det nya centret ska bli mindre än tidigare Arbetslivsinstitutet och inte bedriva egen forskning. I stället ska man samla och sprida befintlig kunskap samt analysera den politik som bedrivs inom arbetsmiljöområdet. Fokus ska ligga på kvinnodominerade branscher. Centret är tänkt att ligga i Stockholm.

– Det är viktigt för medborgare och politiker att veta vilka insatser för arbetsmiljön som fungerar, säger Maria Stanfors.

I samband med att det nya arbetsmiljöcentret presenterades kom också en statlig utredning där det föreslås nya regler för regionala skyddsombud. Med dagens regler måste det finnas en medlem på arbetsplatsen för att ett regionalt skyddsombud från det aktuella fackförbundet ska få besöka arbetsplatsen. Regeringens utredare Kurt Eriksson föreslår i stället att det ska räcka med att arbetsplatsen har tecknat kollektivavtal med fackförbundet.

Förändringen motiveras bland annat med en förändrad arbetsmarknad med allt fler utländska arbetare, personer som av naturliga skäl inte är medlemmar i svenska fackförbund.

Publicerad: 2017-03-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!