Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Arbetsmiljöbrott

Polisen anmäld för arbetsmiljöbrott

ANMÄLNINGAR Mats Löfvings död kan ha varit ett arbetsmiljöbrott. Det menar en tidigare kollega till Löfving som anmält Polisen till den särskilda åklagaren.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-02-28

Polismyndigheten anmäls för arbetsmiljöbrott Foto: Adobe Stock

Tidigare regionpolischef Mats Löfving avled den 22 februari i sitt hem. Det var några timmar efter den presskonferens där en utredning presenterades i vilken han var en av tre polischefer vars agerande skulle utredas. De övriga två var tidigare Noa-chefen Linda Staaf och rikspolischefen Anders Thornberg. Utredningen tillsattes i december i fjol. Enligt Polisen skulle utredningen se över Polisens agerande i samband med polisanmälningar mot en polischef. Utredningen skulle ha ett arbetsrättsligt perspektiv. Flera av frågorna handlade om jäv eftersom det framkommit uppgifter om att Mats Löfving och Linda Staaf haft en nära relation under den tid som han varit hennes chef.

Utredningen och hur den presenterades har mötts av omfattande kritik. Polismyndigheten har bland annat kritiserats för att inte ha tagit sitt ansvar som arbetsgivare för en arbetstagare i en svår situation.

Thomas Agnevik, tidigare kollega till Mats Löfving och då även ordförande i det lokala polisfacket i Östergötland är en av de som varit kritiska.
– Det som hänt är ofattbart tragiskt. Polisen har alltid varit dålig på att stötta sina anställda, säger han till Dagens Nyheter.

Och tillägger:
– Med tanke på den erfarenhet jag har sedan tidigare var jag rädd att arbetsgivarens ansvar och frågan om ett arbetsmiljöbrott begåtts skulle glömmas bort.

Thomas Agnevik lämnade i början av veckan in en anmälan om vållande till annans död, arbetsmiljöbrott, till den särskilda åklagarkammaren som utreder brott begångna av poliser, enligt Dagens Nyheter. Expressen uppger att fler anmälningar med liknande krav har kommit in till den särskilda åklagarkammaren.

Polismyndigheten har också själva lämnat in en anmälan om dödsfallet till Arbetsmiljöverket. En sådan anmälan ska göras enligt regelverket. I föreskriften om systematiskt arbetsmiljöarbete framgår att arbetsgivaren ska utreda händelsen. Målet är att det inte ska hända igen. Ulrika Scholander, enhetschef på Arbetsmiljöverket förklarar i Expressen vad som nu händer med Polisens anmälan.
– Vi hanterar denna anmälan enligt Arbetsmiljöverkets uppdrag och rutiner, vilket innebär att vi kommer att påbörja tillsyn genom att begära in arbetsgivarens egen arbetsmiljöutredning av händelsen och genomföra inspektion. Därefter bedömer Arbetsmiljöverket om arbetsgivaren har brister i sitt arbetsmiljöarbete eller ej.

Hon tillägger:
– Vår inspektion syftar till att förhindra att samma sak inträffar på nytt. Om vi, efter vår inspektion bedömer, att det finns skäl att anta att arbetsgivaren inte har följt arbetsmiljölagen, gör vi en åtalsanmälan till Åklagarmyndigheten.

Foto: Adobe Stock

Publicerad: 2023-02-28

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!