Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Polisens dyra kommunikationssystem en risk

Polisens nya kommunikationssystem är en arbetsmiljörisk. Det anser skyddsombuden vid fem polismyndigheter i landet.

Publicerad: 2010-02-18

Radiokommunikationssysmet Rakel har stora brister, enligt en kartläggning som Polisförbundet gjort.
Facket har frågat 150 skyddsombud i Stockholms län, Västra Götaland, Skåne, Västmanland och Kronoberg, vad de tycker om Rakel.
Resultatet visar att hälften anser att ljudkvalitén är dålig och lika många tycker inte poliserna har fått tillräckligt med utbildning i det nya systemet. Sju av tio tycker det är problem att arbeta i två radiokommunikationssystem.

Polisförbundet menar att bristerna är ett hot mot medlemmarnas säkerhet, till exempel genom att larmen inte alltid kommer fram. Fungerar inte radiokommunikationen så kan det i värsta fall leda till att poliser inte får hjälp om de hamnar i ett nödläge, säger Anna Nellberg, nationellt huvudskyddsombud och ledamot i Polisförbundets förbundsstyrelse, i en kommentar.

Radiokommunikationssystemet Rakel infördes för två år sedan. De gamla systemen används fortfarande parallellt. Hittills har Rakel kostat staten över två miljarder kronor. Tanken är att systemet ska vara infört i alla län före årets slut.

Publicerad: 2010-02-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!