Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Poliser i skolbänken ska lösa arbetsmiljöbrott

IF Metall kräver obligatorisk arbetsmiljöutbildning på polishögskolan, för att få bättre utredningar om arbetsmiljöbrotten.

Publicerad: 2012-03-20

Bara 4 procent av alla misstänkta arbetsmiljöbrott för vållande till kroppsskada leder till fällande domar. För brottet vållande till annans död slutar 14 procent av alla misstänkta brott i fällande dom. Det framgår av uppgifter som SVT Rapport nyligen redovisade, efter att ha granskat alla arbetsmiljöbrott mellan 2008 och 2011.

Mot bakgrund av den statistiken kräver fackförbundet IF Metall bättre utbildade poliser som ska utreda brotten.

– En obligatorisk utbildning skulle innebära att åklagarna får bättre underlag när de ska bedöma arbetsmiljöbrott, säger IF Metalls ordförande Anders Ferbe.

IF Metall menar att en bättre polisutbildning i kombination med höga sanktionsavgifter när arbetsgivarna bryter mot arbetsmiljölagen får effekt.

Förra året avled 61 personer i arbetsolyckor. Dessutom dör omkring 1 400 personer varje år i arbetssjukdomar. Hittills i år har 12 personer omkommit i olyckor på arbetet.

Bara de senaste dagarna har två dödsolyckor inträffat på svenska arbetsplatser:

•En man i 50-årsåldern omkom i en arbetsplatsolycka nära Falkenberg. Mannen arbetade i skogen och klämdes till döds under ett träd.

•En entreprenör dödades vid arbete på kraftvärmerverket Hemab i Härnösand. Mannen lossade trädbränsle när han klämdes till döds mellan en lucka på en bränslecontainer och en lastbil.

Publicerad: 2012-03-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!