Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Polsk byggarbetare dog – inget brott

På julafton 2006 omkom en polsk byggnadsarbetare efter att ha fallit från ett tak på ett bygge i Norrköping. Idag kom domen från Göta Hovrätt. Arbetsgivaren frias från arbetsmiljöbrott.

Publicerad: 2010-02-19

Den 47-årige byggnadsarbetaren avled efter att ha fallit sex meter från ett tak till ett ridhusbygge i Östra Husby i Norrköpings kommun. Arbetsmiljöverket begärde åtalsprövning efter att ha bedömt att säkerheten brustit, bland annat hade ingen arbetsmiljöplan gjorts och det fanns inte tillräckligt fallskydd.

I Norrköpings tingsrätt fälldes ägaren till byggfirman och dömdes till villkorlig dom och 60 dagsböter. Företaget fick dessutom 400 000 kronor i företagsbot. Orsaken var att rätten ansåg att arbetsgivaren brustit i sin skyldighet att följa upp arbetsmiljöföreskrifterna, samt att kontrollera att skydd användes i tillräcklig omfattning.
Arbetsgivaren ansåg inte att olyckan var hans fel och överklagade till hovrätten, vilket även åklagaren gjorde, eftersom han menade att brottet skulle rubriceras som grovt och ha ett hårdare straff.
Domen överklagades till hovrätten, som ändrar tingsrättens dom.

Enligt Göta Hovrätt så har visserligen firmans ägare inte helt undersökt riskerna med arbetet och inte anordnat tillräckligt skydd men åklagaren har inte lyckats visa att ett annat agerande av arbetsgivaren skulle ha lett till att olyckan inte inträffat.  Byggfirmans ägare har därmed inte gjort sig skyldig arbetsmiljöbrott.

Domen i Göta Hovrätt var inte enig, ett av hovrättsråden ville att tingsrättens dom skulle stå fast.

Publicerad: 2010-02-19

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!