Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Problem med livspusslet är olycksbringande

En bristande balans mellan arbete och familjeliv påverkar säkerheten och ökar riskerna för olyckor på arbetsplatsen.

Publicerad: 2012-02-27

Det som kallas livspusslet, eller balansen mellan arbete och familj är en nyckelfaktor för säkerheten på arbetsplatsen, enligt en ny studie från USA. Forskarna har undersökt data från olika hälsoundersökningar, arbetsolyckor och organisatoriska faktorer bland 1 525 personer.

Resultatet visar att framför allt störningar i balansen mellan arbete och familj är en riskfaktor för olyckor på arbetsplatsen. I situationer där arbetet krockar med familjelivet eller där krav från familjen påverkar prestationerna på jobbet, fann forskarna att risken för olyckor ökade med 37 procent.

Enligt Marianne Törner, docent vid arbets- och miljömedicin, Göteborgs universitet, som forskar om säkerhet och arbete, finns det ingen svensk studie som kartlagt hur balansen arbete/familj påverkar arbetsplatsolyckor.

– Det är inte så svårt att förstå sambandet ur ett psykologiskt perspektiv. Är man stressad av olika skäl, till exempel skilsmässa, problem i relationen eller andra dramatiska händelser, är det en större risk för olyckor. Är man mindre uppmärksam på jobbet på grund av att något annat vid sidan om engagerar en mer, så ökar olycksrisken, kommenterar Marianne Törner.

I USA dödas varje år omkring 6 000 personer i arbetolyckor.

– Vi brukade tro att arbete var en sak och familjen en annan, men nu förstår vi att balansen däremellan påverkar prestation och produktivitet på jobbet, säger Dave DeJoy, professor vid University of Georgia, som lett studien.

Studien har nyligen redovisats i tidskriften Journal of Safety Research.

Publicerad: 2012-02-27

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!