Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Promenader är bäst!

Vi vill helst promenera. Det visar Du&jobbets 10 i topp-lista över vilka motionsformer som är populärast i anslutning till arbetsdagen. – Promenader är bäst, kommenterar hälsoexperten Martin Fransson. Vi vill gärna att arbetsplatsen ska erbjuda möjligheter till friskvård. 77 procent tycker att det är mycket viktigt, övriga att det är ganska viktigt att jobbet satsar på detta.

Publicerad: 2009-04-01

Det är ett av resultaten i Du&jobbets stora undersökning om arbetsliv och friskvård, som närmare tusen anställda svarat på. Och det vi helst gör i samband med jobbet eller på motionstimmen är att promenera i friska luften. Jobbet har alltså blivit platsen där vi – förutom att arbeta – både vill ha chans att motionera och slappna av.

Det är ganska naturligt, tycker Martin Fransson, som driver hälsoföretaget Welledge i Stockholm och har lång erfarenhet av friskvård i olika former.
– Arbetet är väldigt centralt för oss av flera anledningar. Näst efter familjen är det vår viktigaste krets, och hälsa och samvaro hänger ihop. Det är kul att motionera med kollegorna.
– Dessutom behöver vi hejda ohälsoutvecklingen, om vi mår bra presterar vi bättre. Det är idiotiskt av företag om de har planer för maskinunderhåll eller datasystem, men inte för människor, anser Martin Fransson
– Bara att nyrekrytera efter en person som inte vill eller orkar vara kvar kostar 150 000 kronor, frånsett andra kostnader, otrivsel, lidande mm.

Stressen är en bov i ohälsodramat, det är Martin Fransson övertygad om. Det är stress som gör att vi faller för sötsaker och rör på oss för lite. Stress ökar behovet av snabba kolhydrater, det är en överlevnadsstrategi för stressade kroppar att vilja ha något sött.Men den som äter sött hamnar lätt i en ”blodsockergunga” och blir snabbare trött.
– Slående är att de flesta som kommer till mig är omedvetna både om hur pass stressade de faktiskt är och vilka följder detta får i livet. Livsstilen i vår kultur är långt från vad evolutionen gjort oss lämpade för. Martin Fransson mäter bl a stresspåslaget hos sina klienter med hjälp av datorn.
– Tanken är att man ska öva sig på att känna igen hur det känns att andas lugnt och vara avslappnad till skillnad från att vara stressad. Genom att andas jämnt och långsamt kan man sänka sin puls. Företag har allt att vinna på att både minska stressen och dra igång olika hälsoaktiviteter, menar Martin Fransson.

Han varnar dock för moralism i hälsofrågor och för att satsa på ett fyrkantigt sätt.
– Vissa av oss orkar vara aktiva – de andra skuldbeläggs lätt. Det handlar om att ha kraft över till motion och det är lättare om arbetet är stimulerande och erbjuder oss gemenskap. Chefer och de som driver företag har ett stort ansvar här. Vad är det för värld de vill ha? En där människor bara ses som produktionsfaktorer eller en där vi orkar leva hälsosamt?

Det viktiga är att möta människor där de är, understryker Martin Fransson. Alla gillar inte att rusa runt i motionsspår eller sparka boll i turneringar. Det kan räcka med korta promenader om de sker regelbundet.Det är bra om arbetsplatsen inleder med någon slags nulägesanalys och erbjuder olika alternativ, säger han.
– Allmänt är aktiviteter som skapar gruppkänsla bra. Trixet är att väcka lusten att röra sig. Vi ändrar ju på oss av två skäl – för att vi vill bort från det som gör ont eller för att vi vill till det som är lustfyllt. Det är ju mycket roligare när människor söker förändring av det senare skälet.

I undersökningen frågade Du&jobbet också vad människor helst vill att arbetsplatsen ska erbjuda för typ av friskvård. Motion på arbetstid är populärast. Martin Fransson håller med om att motion på arbetstid är viktigt. Men allra viktigast är att arbetsplatsen tar initiativ till gemensamma aktiviteter, tycker han.

Publicerad: 2009-04-01

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!