Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Psykiska besvär vanligare än fysiska

Var femte sysselsatt person i landet har det senaste året haft någon form av besvär kopplat till jobbet. Drygt 240 000 personer har varit sjukskrivna på grund av besvären och för 90 000 yrkesverksamma har de lett till sjukfrånvaro i minst fem veckor.

Publicerad: 2010-09-16

Nyhet-100916

Det framgår av Arbetsmiljöverkets nya rapport om arbetsorsakade besvär.

De vanligaste orsakerna bakom problemen är stress och psykiska påfrestningar, påfrestande arbetsställningar och tunga lyft.

Fler kvinnor än män anger att arbetet orsakar dem besvär. Andelen som hade problem, både kroppsliga och psykiska, var som störst 2003. Därefter har det skett en minskning. Då var det 32 procent av kvinnorna, respektive 25 procent av männen som rapporterade besvär. I år är det 23 procent respektive 17 procent. Besvär av psykiska påfrestningar med koppling till jobbet ligger kvar på ungefär samma nivå som i början av 2000-talet.

Vanligaste yrken med besvär som lett till sjukfrånvaro är bland kvinnor brevbärare, handpaketerare och andra fabriksarbetare, maskinoperatörer, platsförmedlare och arbetsvägledare samt säkerhetspersonal.
Bland männen är det murare, betongarbetare, fordonsmontörer, slaktare, bagare och konditorer samt trädgårdsanläggare.

Rapporten om arbetsorsakande besvär kan laddas ner här.

Publicerad: 2010-09-16

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!