Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Psykiskt långtidssjuka kostar mest

Depressioner och ryggsjukdomar är dyraste diagnoser i sjukförsäkringen.

Publicerad: 2011-03-23

Det framgår av en rapport där Försäkringskassan kartlagt sjukskrivningskostnaderna och redovisat dem per diagnos.

Depressioner och olika ryggsjukdomar stod för drygt 12 procent vardera av sjukkostnaderna under 2009. Där ingår dels sjukpenningen vid sjukfrånvaro längre än 14 dagar dels sjukaktivitetsersättning (SA), det som tidigare kallades förtidspension.

Under 2009 betalade Försäkringskassan ut 63 miljarder kronor i sjukpenning och SA. Största delen, 77 procent, är kostnader för de senare ersättningen.

De två stora diagnosgrupperna, psykiska sjukdomar och rörelseorganens sjukdomar, stod för 43 miljarder av dessa utgifter, dyrast är de psykiska sjukdomarna. 81 procent av kostnaderna för dessa diagnoser var sjukaktivitetsersättning.

– För många med psykisk sjukdom har den inneburit en stadigvarande nedsättning av arbetsförmågan. Vi kan nu se att det, utöver personligt lidande, innebär stora kostnader för både samhälle och individ, säger analytiker Ulrik Lidwall, i ett pressmeddelade.

Publicerad: 2011-03-23

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!