Rapport: Hot mot statligt anställda vanligt
STATEN Hot och trakasserier mot statligt anställda är ett omfattande problem. Det visar en granskning från Riksrevisionen som rekommenderar att en särskild stödfunktion inrättas.
Text : Elsa Frizell
Publicerad: 2022-11-25
Hotfulla eller obehagliga uttalanden via mejl, telefon och fysiska möten är den vanligaste formen av trakasserier mot statligt anställda. Det är också vanligt med trakasserier via anställdas eller myndigheters sociala medier eller att man använder sociala medier för att kartlägga den anställda. I vissa fall sker trakasserierna systematiskt och under lång tid, och övergår ibland till rena förföljelser. Det skriver Riksrevisionen i en nyligen publicerad rapport.
Mer än hälften av myndigheterna uppger att anställda utsatts för trakasserier minst någon gång per år. Tolv procent av myndigheterna uppger att trakasserier förekommer någon gång i veckan. Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Kronofogdemyndigheten, Polismyndigheten och Skatteverket hör till de myndigheter där anställda är särskilt utsatta. Riksrevisionens granskning visar att myndigheter där anställda har hög risk att utsättas också har effektiva sätt att hantera detta.
Däremot brister stödet för de anställda på de mindre myndigheterna, konstaterar Riksrevisionen. De rekommenderar därför regeringen att ge lämplig myndighet i uppdrag att inrätta en funktion som kan stödja myndigheter med praktiska råd och verktyg. Riksrevisionen anser också att regeringen bör överväga ändringar i lagstiftningen som kan minska enskilda handläggares utsatthet.
Läs hela rapporten här
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.