Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Rätt att avskeda för fiffel med arbetstid

Linköpings kommun hade rätt att avskeda en it-tekniker som ändrat i sin tidsredovisning. Det slår Arbetsdomstolen fast i en dom.

Publicerad: 2011-03-22


Nyheter-110322

Arbetsgivaren hävdade att den anställde hade fixat med tiderna, bland annat registrerat arbetstid fast han inte var på jobbet. Det ledde till att hans flextidssaldo ökat och att han därmed fått mer lön än han hade rätt till.

Tidsrapporteringen bygger på att it-teknikerna i kommunen fått förtroendet att manuellt ändra sina stämplingstider. Men det får ske endast om arbetstagaren samtidigt meddelar arbetsgivaren detta, antingen via mejl eller muntligen. Enligt kommunen har teknikern i det aktuella fallet inte gjort detta.

Mannens fackliga organisation, SKTF, överklagade beslutet till Arbetsdomstolen, AD.

AD anser i sin dom att arbetsgivaren bevisat att it-teknikern genom att ändra i tidsrapporteringen redovisat arbetstid under perioder han inte arbetat. Det innebär att han brutit det förtroende som systemet bygger på. Han har därmed grovt åsidosatt sina åligganden mot arbetsgivaren, som det heter i lagen om anställningsskydd, vilket är skäl för avsked.

(AD, dom nr 17/11)

Publicerad: 2011-03-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!