Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Rätt mat ger bättre minne

Äter du rätt mat så får du bättre minne. Svenska forskare visar i en ny studie vilka effekter rätt sorts kost kan ha.

Publicerad: 2010-10-20

En grupp på 44 friska men överviktiga personer, i åldern 50-75 år, fick under fyra veckor äta en specialkost. Den bestod av olika livsmedel som man vet sedan tidigare dämpar diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Forskarna ville ta reda på hur en bred ”portfölj” av mat kunde samverka. Tidigare har man bara testat enstaka livsmedel.

Resultatet av studien är att det farliga kolesterolet sjönk med 33 procent, blodfetterna med 14 procent, blodtrycket med åtta procent samt en riskfaktor för blodpropp med 26 procent. Även inflammationen i kroppen sänktes rejält medan minnet och den kognitiva förmågan skärptes.

– Resultaten är över förväntan! Jag vill påstå att det inte finns någon tidigare studie med liknande effekter på friska försökspersoner, säger forskningsledaren Inger Björck, professor i livsmedelsrelaterad nutrition vid Lunds Tekniska Högskola och föreståndare för Antidiabetic Food Centre vid Lunds universitet.

Testmaten bestod bland annat av fet fisk, sojaprotein, blåbär, mandel, kanel, vinäger och viss typ av fullkornsbröd. Vissa produkter finns ännu inte i handeln utan togs fram specifikt för studien.

Forskarna konstaterar att läkemedel eller enskilda produkter ger effekt på en eller ett fåtal riskfaktorer. Med en kombination av rätt sorts livsmedel kan man påverka flera faktorer samtidigt.

Publicerad: 2010-10-20

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!