Reagera tidigt mot missbruk på jobbet
– Den stora utmaningen är att få chefer och medarbetare att i tid reagera på skadligt bruk av alkohol. Ofta agerar arbetsplatsen alldeles för sent.
Publicerad: 2011-04-15
Det säger Kerstin Redig, VD för Alna. Organisationen har just fyllt 50 år och firat med en jubileumskonferens.
Var uppmärksam om en medarbetare börjar uppträda på ett avvikande sätt, råder Kerstin Redig. Det kan handla om sena ankomster eller uppgifter som inte längre blir utförda på ett bra sätt,
– Beteendet kan givetvis bero på andra orsaker. Men våga berätta för personen vad du iakttar och fråga om du kan hjälpa till.
Det är däremot inte arbetsplatsens sak att försöka ställa diagnos, utan hjälpa människor till rätt hjälp. Alna kan ge tveksamma chefer råd och utbildning om ett lämpligt sätt att agera.
En annan utmaning är att få bort det tabu som omger skadligt bruk, säger hon.
– Att dricka för mycket handlar till stor del om livsstil. Den som i tid blir uppmärksammad på saken gör för det mesta något åt sin situation innan det går för långt.
De som fastnar i missbruk tidigt har ofta en genetisk svaghet, de tål inte alkohol.
Enligt Alna dricker ca 900 000 personer på ett riskabelt vis, dvs var femte person i arbetslivet. Cirka 250 000 som finns i arbetslivet är beroende. Företag förlorar årligen i snitt cirka 4 procent av lönesumman inklusive arbetsgivaravgifter som en följd av missbruk.
Under Jubileumskonferensen presenterades Alnas nya logga: ”Alna – expert på skadligt bruk”.
Wanja Lundby-Wedin, LO och Christer Ågren, Svenskt Näringsliv var eniga om Alnas viktiga roll. De berättade båda om rutiner kring alkohol på de egna arbetsplatserna.
Svenskt Näringsliv håller fast vid vanligt fredagsfika och avvisar att det skulle bytas mot afterwork med vin och öl. LO representerar aldrig med starksprit.
– Förutom vid pensionärernas julbord, då serveras en snaps, berättade Wanja Lundby-Wedin.
Christer Ågren underströk Svenskt Näringslivs stora intresse för en fungerande företagskultur och en restriktiv syn på alkohol i anslutning till arbetsdagen.
– Det är jätteviktigt att arbetsplatserna tar frågan på allvar och inte minst låter bli att skapa nya problem.
Jessica Svensson från Folkhälsoinstitutet rådde arbetsplatserna att uppmärksamma spelmissbruk. En tydlig varningssignal är just spel på arbetstid.
Jobbet kan nämligen bli platsen där de som spelar för mycket passar på, varnade hon.
– Kanske kan de inte spela hemma för familjen. Skaffa en policy för vad anställa får använda jobbets datorer till.
Enligt Folkhälsoinstitutet har två procent grava spelproblem och fem procent är i riskzonen.
Andra tecken på spelmissbruk är att låna pengar av kollegor, ha betalningsanmärkningar, problem med relationer och sakna fokus på arbetsuppgifterna.
Alna ägs av arbetsmarknadens parter.
Publicerad: 2011-04-15
Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.