Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Receptet som får unga att orka

Bra kontroll över arbetet, som inte får påverka privatlivet. Det får unga att hålla länge, enligt ny studie.

Publicerad: 2012-11-15

Utgångspunkten för studien var att undersöka vilka faktorer i arbetet som har ett samband med arbetsförmågan bland unga vuxna.

Forskarna valde ut cirka 700 kvinnor och 600 män, i åldern 21-25 år, som ingick i en större grupp unga i Sverige. Deltagarna fick svara på frågor om sin arbetsmiljö, både fysisk och psykosocial, och deras arbetsförmåga mättes när studien började och vid en uppföljning ett år senare.

Det visade sig att de viktigaste faktorerna för en god arbetsförmåga bland de var att ha kontroll över arbetet och att jobbet inte gick ut över privatlivet på ett negativt sätt. Det gällde både männen och kvinnorna. Ett gott stöd från chefer och kolleger var också viktigt.

Det som försämrade arbetsförmågan var på motsatt vis minskad kontroll över jobbet och om kraven i arbetet gick ut över privatlivet.

Forskarna menar att resultaten stöder utvecklandet av ett mer riktat arbetsmiljöarbete för unga mellan 20 och 25 år. Företagshälsovården skulle exempelvis kunna ta fram speciella metoder för den åldersgruppen.

Studien är gjord vid Sahlgrenska Akademin, Göteborgs universitet, av doktoranden Maria Boström, och har redovisats i tidskriften BMC Public Health.

•Testet för att mäta arbetsförmågan kallas Work Ability Index och är utvecklat vid Arbetshälsoinstitutet i Finland.

Publicerad: 2012-11-15

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!