Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Nytt namn men samma mål!

UPPGRADERING Aktuell, snabb och uppdaterad och lika förklarande och fördjupande. Du&jobbet byter namn till Allt om arbetsmiljö och får ny sajt och form. Även en 110-åring kan behöva förändra sig!

Text : Redaktionen

Publicerad: 2022-09-29

Redan 1912 kommer första provnumret av tidningen Arbetarskyddet, tidskrift för arbetarskydd och socialförsäkring, föregångare till den tidning du nu läser.

Ny lagstiftning för arbetarskydd gör att det behövs en tidning som vänder och vrider på frågorna. Utgivare är Föreningen för arbetarskydd, pionjärer när det gäller att samla in statistik, informera och utbilda om arbetslivets faror.

Redaktionen tror att det finns många som ”i lättfattlig form vill läsa om resultaten av reformarbetet”. Arbetsgivare och arbetstagare ska ”erhålla praktisk vägledning i åtskilliga frågor.”

Från 1913 kommer tidningen ut en gång i månaden. Fokus ligger på den fysiska arbetsmiljön. Svarvar, fräsmaskiner och sågar ska förses med skydd och stopp.

I början av 1970-talet byter Arbetarskyddet namn till Arbetsmiljö och från 1975 får alla landets skyddsombud tidningen gratis. Nu har begreppet arbetsmiljö breddats. Det är en tid då de kemiska riskerna uppmärksammas. I tidningen kan man läsa om cancerrisker inom gummiindustrin, skolim som misstänks ge nervskador och hur dammande asbest kan ersättas.

Under 1900-talets första år skriver Arbetsmiljö om lågkonjunkturen, hur ovissheten om man ska få behålla jobbet påverkar arbetsmiljön. Dödsolyckor, drogtester, mobbning, ackord och olyckor är andra ämnen. Men här finns också plats för Dorith –”skolbespisningens varma hjärta”.

1993 får tidningen ny form. Namnet behålls, men den knubbiga loggan byts ut. Nu betonas att det är en oberoende arbetslivstidning. I ett av de första numren granskas arbetsmiljön för ”90-talets hembiträden, kvinnorna som varje vecka kliver av färjan från Polen”. I kommande nummer finns rubriker som ”Töj musklerna, datorjobbbare!”, ”Livsviktigt med paus från stressjobb”, ”Poliser behöver larm efter hot” och ”Tystad av krisen”.

Nästa namnbyte kommer 1999. Dags för arbetsmiljötidningen Du&jobbet. I det första numret granskas ålderssegregeringen på arbetsmarknaden. Det går också att läsa om hur två olika arbetsgrupper löser sina konflikter: ett hockeylag och en grupp nunnor.

År 2004 mister skyddsombuden sin gratisprenumeration. Trots protester har regeringen dragit in stödet till deras prenumeration. Men många fortsätter att prenumerera. I det första numret 2005 kan man läsa om hur jobbet kan hjälpa människor i kris, om varningstecken på skadlig stress och om smarta friskvårdssatsningar. Sedan dess har tidningen fortsatt att bevaka arbetslivet, sedan många år även på nätet.

Kanske skulle Arbetarskyddets läsare häpna över både likheter och skillnader, om de hade kunnat göra en tidsresa och läsa tidningen idag. ”Men har ni inte kommit längre, skadas så många fortfarande på jobbet”, skulle någon undra. För att sedan ändå nicka belåtet åt det som faktiskt gått framåt.

Allt om arbetsmiljö får en tydligare inriktning på just arbetsmiljö. Det här är tidningen för dig som vill gå på djupet, som behöver aktuell information och vill ha inspiration för att kunna göra skillnad.

Därav namnbytet, nytt – men fast förankrat i en över hundraårig historia.

Och målet är detsamma som fastslås i provnumret 1912: ”att söka få ett gediget och sakligt innehåll i en lättfattlig och tilltalande form”.

Text : redaktionen

Publicerad: 2022-09-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!