Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Regeringen led nederlag om arbetsmiljön

Riksdagen ger regeringen i uppdrag att ta fram förslag om att ta större hänsyn till arbetsmiljön vid upphandling och en lag om sluten kontanthantering i butiker.

Publicerad: 2011-03-10

Beslutet bygger på gemensamma motionerna från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Eftersom Sverigedemokraterna stödde dem innebar det att en majoritet i riksdagen stod bakom förslagen och att regeringen lider nederlag.

•Riksdagsbeslutet om upphandling innebär att det ska bli möjligt att vid offentlig upphandling ställa krav i enlighet med svenska kollektivavtal. Tanken är att det ska bli lättare att stänga ute företag som konkurrerar med undermåliga villkor för personalen. De anställda ska inte drabbas av sämre arbetsmiljö när kontrakt pressas vid upphandling.

•Beslutet om kontanthantering innebär att regeringen får i uppdra att tillsammans med arbetsmarknadens parter ta fram ett lagförslag om sluten kontanthantering i detaljhandeln. Syftet är att minska antalet butiksrån och därmed förbättra de anställdas arbetsmiljö.

Allianspartiernas ledamöter reserverade sig mot båda förslagen.

I övrigt godkände riksdagen regeringens handlingsplan för arbetsmiljöpolitiken mellan 2010 och 2015.

Publicerad: 2011-03-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!