Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Regeringen uppmanas göra jobben tryggare

En ny studie visar att otrygga anställningar ger sämre hälsa. Med hänvisning till studien begär Josefin Brink (v) en skärpning av arbetsrätten.

Publicerad: 2011-02-22

På duochjobbet.se kunde vi nyligen redovisa en studie som visade att tillfälliga anställningar påverkar hälsan.

Anna-Karin Waenerlund, doktorand vid Institutionen för folkhälsa och klinisk medicin, Umeå universitet, visar i sin forskning att det är mer vanligt med psykiska besvär bland de tillfälligt anställda jämfört med tillsvidareanställda. De visstidsanställda hade också sämre, självupplevd hälsa. Främsta förklaringen är att de känner oro för att bli av med jobbet.

Artikeln har fått riksdagsledamoten Josefin Brink (v) att reagera. Med hänvisning till studien frågar hon i en interpellation arbetsmarknadsminister Hillevi Engström om denne kommer att agera för att begränsa de otrygga anställningarna.

Josefin Brink menar att Sverige i ett internationellt perspektiv har extremt liberala regler och ett dåligt rättsskydd för visstidsanställningar.

Publicerad: 2011-02-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!