Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Regeringen vill göra det lättare att gå ner i tid

Foto: Kristian Pohl/regeringskansliet

Publicerad: 2017-05-29

Stopp för hyvling, större rätt att frivilligt gå ner i tid och återuppväckt friår. Det är tre förslag från regeringen för att skapa ett sundare arbetsliv.

Med stigande sjuktal har pressen växt på regeringen att komma med åtgärder för att vända kurvan. Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) har tidigare presenterat ett antal förslag kring ohälsan där bättre arbetsmiljö är ett förslag.

Nu utvecklar arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) och Isabella Lövin (MP) regeringens tankar för en bättre arbetsmiljö. Ministrarna presenterar på Dagens Nyheters debattsida sex förslag. En utredare ska titta närmare på idéerna och se om och hur de skulle kunna genomföras.

Ett av förslagen är att återuppväcka friåret, nu omdöpt till alterneringsår. Under denna tid ska man exempelvis kunna ägna sig åt egen utveckling, studier eller att pröva ett annat arbete. Utredaren ska titta på vad som ska krävas för att en person ha rätt att ta ut ett så kallat alterneringsår.

Regeringen konstaterar också att det inte finns något särskilt skydd om en arbetsgivare vill skära i en anställds arbetstid, något som uppmärksammats genom den så kallade hyvlingsdomen i Arbetsdomstolen. Utredaren ska se om det finns möjlighet att stärka anställningstryggheten kring arbetstiden.

Även ett tredje förslag berör arbetstiden. I dag har bara småbarnsföräldrar laglig rätt att gå ner i tid. Men det finns även andra som har svårt att orka med ett heltidsjobb. Regeringens utredare ska därför även titta på om man kan öka möjligheterna att frivilligt gå ner i arbetstid.

Läs om alla regeringens förslag här.

Delar av utredningen ska vara klar i mars 2018, resten i januari 2019.

Publicerad: 2017-05-29

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!