Allt om arbetsmiljö logga
Aktuellt

Regeringen vill se fler skyddsombud

UPPDRAG Fler skyddsombud behövs. Det menar regeringen och ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att föreslå hur det ska gå till. Men redan nu kommer kritik.

Text : Karin Nilsson

Publicerad: 2023-09-18

Arbetsmiljöverket ska komma med förslag för att skyddsombuden ska bli fler. Foto: Ann Patmalnieks

Allt fler arbetstagare arbetar på arbetsplatser där det saknas skyddsombud. Det konstaterar regeringen och ger Arbetsmiljöverket i uppdrag att se till att skyddsombuden blir fler.

Regeringen skriver i sitt uppdrag till myndigheten att skyddsombuden behövs för att samverkan ska fungera väl på arbetsplatserna och för att upptäcka risker i arbetsmiljön i ett tidigt skede. Regeringen vill se åtgärder, tillvägagångssätt, initiativ eller liknande för att fler ska vilja engagera sig som skyddsombud.

Arbetsmiljöverket ska också ta reda på hur många skyddsombud som finns i dag och hur utvecklingen har sett ut över tid. Regeringen vill se en jämförelse mellan olika branscher och en uppdelning i kvinnor och män.

Regeringen tillägger att det behövs fler skyddsombud, oavsett om skyddsombuden respektive arbetstagarna har en facklig tillhörighet eller inte.

Men Byggnads är kritiska. I en skriftlig kommentar till förslaget är Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads starkt kritisk till skyddsombud utan koppling till facket.

– Vi byggnadsarbetare har det farligaste jobbet i Sverige. För oss är arbetsmiljö bokstavligt talat en fråga om liv och död. Ett skyddsombud utan en facklig organisation i ryggen blir tandlös. Det skulle vara en katastrof för arbetsmiljöarbetet och det kommer att kosta människoliv.

Johan Lindholm kommenterar vidare:

– Högerpartierna vill slå sönder ett välfungerande system som tagit generationer att bygga upp och räddat tusentals liv. Utan evidens eller att kunna presentera ett realistiskt alternativ. Resultatet skulle bli farligare arbetsplatser och priset skulle betalas i människoliv.

Regeringen vill att Arbetsmiljöverket ska föra dialog med arbetsmarknadens parter och andra aktörer som myndigheten anser kan vara relevanta. Uppdraget ska vara klart senast den 30 april 2024.

 

Foto: Ann Patmalnieks

Publicerad: 2023-09-18

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!