Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Regeringsförslag: Beredskapsplan i alla skolor

LAGFÖRSLAG Regeringen föreslår ett antal lagändringar för att öka skolsäkerheten. Ett förslag är att alla skolor ska ha en beredskapsplan och planera, utbilda och öva för att kunna hantera allvarliga våldssituationer.

Text : Kamilla Kvarntorp

Publicerad: 2025-04-22

Skolsäkerhetsutredningen kom till bland annat för att undvika händelser som de vid Campus Risbergska i Örebro. Foto: Fredrik Kellen / Örebro kommun

Det finns i dag ingen reglering som säger att skolhuvudmän och andra arbetsgivare ska ge sina anställda en viss säkerhetsutbildning, berättar Kristian Hansson, sakkunnig på Arbetsmiljöverkets regelavdelning.

Om personalen ska utbildas i pågående direktvåld beror på vad som kommer fram i det systematiska arbetsmiljöarbetet.

– Skolhuvudmannen eller arbetsgivaren kan bedöma att det utifrån det säkerhetsläge som råder finns en risk och att det därför krävs en säkerhetsutbildning. Det beror på var skolan ligger och vilka risker som finns i det omgivande samhället, säger Kristian Hansson.

Kristian Hansson Foto: Privat

År 2022 initierade den dåvarande regeringen utredningen ”Skolor mot brott”, även kallad Skolsäkerhetsutredningen, för att barn, elever och skolpersonal ska ha en säker och trygg utbildnings- och arbetsmiljö.

Utredningen, som presenterade sitt slutbetänkande i december förra året, föreslog bland annat ett tillägg i skollagen som innebär att skolhuvudmännen ska arbeta för att motverka skolattacker och andra sällan förekommande händelser. I det arbetet ska det ingå träning på inrymning, utrymning och hur skolpersonal och elever ska agera i en pågående dödlig våld-situation.

– Det är ett skarpare förslag på reglering än den reglering som finns i arbetsmiljölagen, säger Kristian Hansson som satt med som expert i Skolsäkerhetsutredningen.

Jonas Eriksson Foto: Privat

Jonas Eriksson, enhetschef på MSB, förklarar att det redan ingår i skolans tillsynsansvar över omyndiga elever att se till att de inte skadas på skoltid.

– Men det är inte reglerat exakt hur det ska gå till, så jag tror att en tydligare reglering skulle kunna vara ett stöd. Men det behövs inte nödvändigtvis en ny lagstiftning, det kan handla om standarder.

För Hans Flygare, central ombudsman hos Sveriges Lärare, är det tydligt att det finns krav i skollagen på att ha ett förebyggande trygghetsarbete. Och att elever i skolan omfattas av arbetsmiljölagen. Men han ser inga problem med ett förtydligande i skollagen. Av SKR:s remissvar framgår att arbetsgivarorganisationen däremot är tveksam till om det behövs en förändrad lagstiftning för att förtydliga huvudmännens ansvar att ha en beredskap att hantera allvarliga våldssituationer. SKR skriver att den föreslagna regleringen redan ingår i förskolans och skolans tillsynsansvar för barns och elevers hela förskole- och skolsituation.

Hans Flygare. Foto: Sveriges lärare

Den 20 mars blev det klart att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med Skolsäkerhetsutredningens förslag, och går längre än utredningen med vissa förslag.

– Det här är förslag som slängs upp för att man vill visa handlingskraft, säger Hans Flygare hos Sveriges Lärare.

Ett förslag som regeringen går vidare med innebär att det i skollagen införs bestämmelser som gör det möjligt för rektorer att besluta om undersökning av elevers väskor och andra föremål.

– Vi ser inte att det är lärarnas uppgift att gå runt och rota i väskor, säger Hans Flygare.

SKR avstyrker också förslaget och skriver i sitt remissyttrande att det kräver kompetens och befogenheter som poliser har, men som inte går att kräva av skolans personal.

– Det är att lägga en för stor börda på lärarna. Vi tror inte att förslaget skulle leda till något större resultat, säger Greta Berg, expert på brottsförebyggande hos Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Att gå igenom elevers väskor är också en säkerhetsrisk för lärarna, enligt SKR.

– Det handlar ju inte om att söka igenom små snälla barns ryggsäckar. Det handlar om att man misstänker att någon har någonting i en väska, till exempel ett vapen. Om en elev har det våldskapitalet är det ju farligt för lärarna att tvingas göra sådana kontroller, säger Greta Berg.

Greta Berg. Foto: SKR

Ett annat regeringsförslag är att alla skolor ska se till att obehöriga inte kan röra sig fritt på skolans område när verksamhet pågår.

– Jag tror att de flesta skolorna är låsta redan i dag. Men entrén är nog ofta öppen. Det är rimligt att se över det. Det går kanske att ha en reception eller på annat sätt bättre kontrollera in -och utpassage, säger Hans Flygare.

SKR är däremot tveksam till förslaget. Greta Berg konstaterar att skolor redan i dag kan hindra obehöriga från tillträde.

– Huruvida skolor ska vara låsta eller inte tycker vi måste bedömas från skola till skola, säger hon.

För att verkligen komma till rätta med skolvåldet efterfrågar Hans Flygare en fungerande elevhälsa och rimliga förutsättningar för lärarna, det vill säga mindre klasser och tid för att skapa förtroendefulla relationer med eleverna.

– Om varje elev som går igenom skolan känner sig väl bemött, blir sedd och får stöd minskar risken för att eleven ska begå våldsdåd.

Han får medhåll av Greta Berg på SKR.

– Det är viktigt att fånga upp eleverna i skolan och se till att de klarar målen. Vi måste jobba med att personer som gör de här brotten inte finns. Ingen ska vilja begå sådana här brott, säger hon.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2025.

Regeringens förslag

  • Alla förskolor och skolor ska ha en beredskapsplan och ett löpande beredskapsarbete.
  • Alla förskolor och skolor ska vidta åtgärder för att obehöriga inte ska ges tillträde till förskolans eller skolans område när verksamheten pågår.
  • Rektorn ska polisanmäla om det finns misstankar om att en elev har begått brott i samband med skolverksamheten.
  • Rektorn kan besluta att väskor eller andra föremål som elever har med sig undersöks.
  • Ett förtydligande i alla läroplaner att skolan ska förmedla och förankra en grundläggande respekt för att följa samhällets lagar och regler.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare

Laddar

Foto: Fredrik Kellen / Örebro kommun

Publicerad: 2025-04-22

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!