Du&jobbet har bytt namn!

Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Regionala skyddsombud kan få större möjligheter

Publicerad: 2020-01-09

Regionala skyddsombud får inte göra besök på arbetsplatser där det inte finns medlemmar i facket. Nu kan detta komma att ändras.

I vår lägger arbetsmarknadsminister Eva Nordmark ett förslag som rör regionala skyddsombuds tillträde till arbetsplatser. I dag krävs att det finns fackmedlemmar för att de ska få göra besök.

I en utredning som kom 2017 föreslogs det ska räcka att det finns kollektivavtal på arbetsplatsen för att regionalt skyddsombud ska få tillträde. Kurt Eriksson, regeringens särskilda utredare, pekar på den stora omsättning av personal som finns i vissa branscher.
­– Det kanske inte finns anställda som är medlemmar just när de regionala skyddsombuden vill komma. Då blir det stabilare att ha kollektivavtalet som grund för tillträde, säger Kurt Eriksson.

Han pekar också på att de regionala skyddsombudens uppdrag gäller hela arbetsplatsen, inte bara de egna medlemmarna.

Arbetsmarknadsministerns förslag bygger på utredningen, men exakt hur det kommer att vara utformat avgörs under beredningen på regeringskansliet.

//ANN PATMALNIEKS

Du&jobbet har skrivit om debatten om regionala skyddsombud vid flera tillfällen tidigare. Läs exempelvis här, här och här.

Publicerad: 2020-01-09

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!