Allt om arbetsmiljö logga
Nyheter

Rekordböter för otillåtet nattarbete

Publicerad: 2019-10-10

Antalet företag som krävs på sanktionsavgifter för brister i arbetsmiljön ökar. Företaget IOS som driver två spelhallar i Stockholm krävdes på rekordbeloppet 1,2 miljoner för brott mot arbetstidslagen, skriver tidningen Arbetet.

Förra året krävde Arbetsmiljöverket in 1 042 sanktionsavgifter jämfört med 323 för fyra år sedan. Om trenden fortsätter blir det ännu fler i år. Myndigheten kan besluta om sanktionsavgift när en arbetsgivare bryter mot någon av verkets föreskrifter.

Den vanligaste orsaken till sanktionsavgifter är att det saknas fallskydd på ett bygge. Just byggverksamhet är också den bransch där flest krävs på avgifter. På andra plats kommer att trucktillstånd saknas, på tredje plats obesiktigad trycksatt anordning, därefter att det saknas en arbetsmiljöplan.

Förutom miljonnotan för företaget som drev spelhallar fick ytterligare tre företag betala en halv miljon eller mer i sanktionsavgifter under 2018.

På spelhallarna ledde avgifterna till snabba förändringar, säger arbetsmiljöinspektör Jenny Bengtsson till Arbetet. Spelhallarna tecknade kollektivavtal och började med ett systematiskt arbetsmiljöarbete.

Det höga beloppet berodde på att de upprepat brutit mot arbetstidslagen genom att låta de anställda jobba natt, utan tillstånd för undantag från reglerna eller kollektivavtal där nattarbetet medges.

Publicerad: 2019-10-10

Så här jobbar vi på Allt om arbetsmiljö med journalistik. Redaktionen är oberoende från vår ägare och vi arbetar opartiskt. Vi stödjer inte något politiskt parti eller organisation och vi tar inte ställning. Det vi publicerar ska vara sant och ha hög kvalitet.

Mest lästa

Tipsa redaktionen

Prenumerera ikon

Missa inget

Få de viktigaste nyheterna som rör arbetsmiljön sammanfattat varje vecka. Testa vårt premiumbrev kostnadsfritt!